Ako Vaš parfem ne traje – par rešenja

DATUM

Pronašli ste parfem koji Vam deluje fantastično i nestrpljivo ga naneli na kožu. Uživate u njemu prvih par minuta ali iznenada, u toku dana, više ne možete da osetite miris. Deluje kao da niste uopšte koristili parfem. Parfem koji ne ostaje dugo na koži jedna je od najvećih noćnih mora svih onih koji vole mirise pa ćemo pokušati da objasnimo zašto se ovo dešava.

Parfem može imati kratkotrajno dejstvo jer se zasniva na isparljivim materijalima popust citrusa, lisnatih nota ili ružičastog bibera. To bi mogla biti kolonjska voda napravljena za trenutno osvežavanje poput Clarins Eau Dynamisante or Roger & Gallet Bois d’Orange. Citrusi daju parfemima sposobnost ostavljanja dobrog utiska prilikom otvaranja međutim citrusne note veoma brzo znaju i da izblede. Možete da nastavite da ponovo nanosite kolonjsku vodu iznova, kao kada ponovo reprodukujete omiljenu pesmu ili možete preći na neki novi parfem u toku dana.

Ako su Vam citrusne note omiljene kada su parfemi u pitanju razmislite o pronalaženju onih parfema koji u svom sastavu mešaju citruse i drvene note. Na primer Atelier Cologne Orange Sanguine zasnovan je na slatkom mirisu narandže ali koristi osnovu mekog drveta kako bi održao svežinu.

Još jedan razlog zašto parfemi ne traju dovoljno dugo je naša fiziologija.Drugim rečima, Vaš parfem je i dalje prisutan ali prestajete da ga osećate i zbog toga Vam se čini da je nestao. Ovaj fenomen naziva se mirisnim umorom, a dešava se kada su receptori mirisa zasićeni aromom do te mere da prestaju da šalju signal mozgu o tome. Ako svaki dan nanosite parfem verovatno će Vam se dogoditi ovakva adaptacija. Takođe neki materijali imaju veću verovatnoću da će izazvati zamor nego drugi. Na primer jantar, sandalovina i slične teške drvene note će verovatno dosta brzo izazvati adaptaciju.

Ono što možete učiniti jeste da zamenite mirise. Recimo ako nekoliko dana za redom nanosim parfem Frédéric Malle Angéliques Sous la Pluie posle nekoliko dana ću prestati da ga osetim, posebno ako njegovi ostaci zasite šal ili kaput. Ljudi koje poznajem i dalje će komentarisati kako dobro mirišem ali ja neću osetiti svoj miris. Ovo je znak da bi trebalo da zamenim Angéliques sous la Pluie drugim omiljenim mirisom popust Bottega Veneta Knot ili Balenciaga Le Dix.

Teža situacija je kada imate olfaktivnu slepu tačku i niste u stanju da osetite glavnu komponentu Vašeg parfema. Zbog svoje molekularne strukture, mošusi su često krivi za ovakve stvari. Zbog toga parfimeri često mešaju više vrsta ovih materijala. Ipak nekim ljudima predstavlja problem da osete neke vrste mošusa, a jedino rešenje je da nastave da testiraju mirise i da nastave da vode računa o njihovoj dugotrajnosti.

Razmišljajte o potrazi za parfemom kao o zabavnoj potrazi, a ne kao o krajnjem cilju kupovine bočice. Kada isprobavate parfem, nanesite ga na čistu kožu i isprobavajte da osetite miris tokom nekoliko sati. Idealno bi bilo da ga isprobate ujutru i da pratite njegov trag tokom dana. Ako prestanete da ga osetite bilo bi lepo da pitate prijatelje ili porodicu da li i dalje mogu da ga osete na Vama. Jedino što je gore od parfema koji ne možete osetiti jeste miris koji guši druge!

Još
blogova